Pravila, smjernice ponašanja i savjeti ...

Pravila, smjernice ponašanja i savjeti ...

Dakle postoje dvije lokacije Geronimo škole jahanja. Lokacija u Penezićima blizu Zagreba i lokacija u Gornjem Primišlju blizu Slunja.

Lokacija u Penezićima, 19 km od Arene u Zagrebu. Tu je počela moja priča sa konjima prije više od 20 godina i posljedično tu je počela i priča sa školom jahanja. Danas je u Penezićima smješten Goldi ... pola angloarap a pola akhalteke ... koji se je najviše zbog svoje nesposobnosti da zbriše kada ga idemo hvatati za idući sat jahanja profilirao u našeg školskog konja. Možda je stvar i u tome što previše voli mrkvice koje mu tečajci redovito donose ... tko će ga znat ... uglavnom on je školski konj na kome svi u Geronimu uče prve jahače korake. 

I tu smo već kod prvog pravila ... uvijek kada dolazite na jahanje ponesite nešto mrkve ... šaku ili kilu svejedno. U Penezićima mrkva je dio gradiva na prvom satu a kasnije služi za opuštanje i konja i tečajca. Kasnije kada ćete na terenska jahanja dolaziti u Primišlje mrkva je neophodno potrebna jer u krdu konja koji se tamo nalaze ima nekoliko prefriganih koji ne samo da se ne daju lagano hvatati kao Goldi već znaju uznemiriti cijelo krdo pa svi onda bježe po 100Ha velikom pašnjaku. Bez mrkve ili jabuka tamo je doista teško uhvatiti konje. Šećerne kocke su zabranjene kao i donošenje vaše opreme za čišćenje konja ili podsedlice zbog opasnosti od širenja bolesti među konjima.  

Drugo pravilo ... na tijelo obući nešto usko. Za naučiti jahati konje potrebno je naučiti kontrolirati svoje tijelo na način da kontrolirate neke dijelove tijela dok su preostali dijelovi  tijela opušteni. Recimo potrebno je aktivno držati ispravljena leđa i to često više ispravljena nego što ih većina drži tijekom dana. Notorna je činjenica da svi danas hodaju pogrbljeni. Jahanje je već mnogima ispravilo držanje tijela u svakodnevnom životu. Kičma je za vrijeme jahanje kruta i nepomična. Da bih lako i od prve spazio dali učenik "vara" leđima i posljedično skratio vrijeme potrebno da se izađe iz manježa tj. dovoljno dobro nauči jahati da bismo mogli nastavak učenja nastaviti na terenu potrebno je u početku obavezno a korisno je i nadalje nositi majice i obleku koje ste prerasli još u srednjoj školi. Ako prve jahače korake radite po zimi ... što je super vrijeme za učenja jahanja ... ta gornja majica ili jakna treba biti bijele boje jer se bolje vide leđa s obzirom da se često puta jaše u manježu pod umjetnom rasvjetom jer mrak pada već u 17h. Bijela majica se u pozadini mračnog neba bolje vidi od crne majice ili jakne.

Treće pravilo ... kupite si kacigu i čepse. Mi naravno imamo klupske i kacige i čepse ali je sa dolaskom Decatlona u Zagrebački King-Kros ta oprema toliko pojeftinila da čisto i iz razloga osobne higijene ... je bolje potrositi cca 250 kn i imaš svoju super opremu. Kacigu i čepse nemojte kupovati odmah već tek nakon razgovora sa mnom na prvom satu. Prvi sat se odvija u štali tak i tak i ne jaše se konj. Kaciga je obavezno obavezna prije prvog jahanja na terenu.

Psa smijete dovoditi, može vas pratiti na jahanjima i smije ulaziti u klupske prostorije (u Penezićima) dokle got vladate njime. Primišlju pored Slunja. Ako je ljeto ponesite kupaće kostime jer se blizu nalazi Mrežnica ... i to najljepši dio Mrežnice sa najviše slapova. Tu se nalazi nešto nalik kampu ... samo ljepše i čarobnije. Tu možete raditi kaj vas volja ... nema pravila. U stvari ima pravila ... ako imaš pesa i baš skužiš da se pokenjao negdje ... ajde to pokupi i hiti pod neko drvo da netko drugi ne stane na bombicu a mi se kasnije oko logorske vatre čudno pogledavamo jer smrdi a ne znamo od kud.

Preko ljeta nije loša ideja da si ponesete neko sredstvo za odbijanje komaraca. Pogotovo slađe među vama. Moji komarci su pravi sladokusci. Preko ljeta sunce je jako i dobra je fora staviti na glavu prvo majicu ili nešto slično pa onda kacigu ... majica služi za upijanje znoja sa glave i vrata ... i štiti od komaraca i sunca. Red nack naziv za ljude iz poljoprivrednih krajeva Amerike nije nastao bez razloga.

Svako malo netko se sjeti pa pokuša nositi vodu ili slično na jahanje. Ukratko svi takvi često puta i genijalni pokušaji neslavno su propali. Preko ljeta se prije jahanja treba dobro natankati a tijekom jahanja ćemo proći pored barem jednog izvora gdje se možete dotankati. Razlog zašto flaše ruksaci i slično ne funkcionira je jer se konj drndavo kreće i lupetanje i otpadanje opreme za vrijeme galopa silno smeta.

Ponesite si na svako ljetno jahanje jednu vrećicu za zamrzavanje hrane u dubokom smrzavanju. Te vrećice su lagane, čiste i ne zauzimaju prostor. Služe da iz njih pijete vodu na izvorima.

Svi nose pive i grickalice za poslije jahanja a postoji i gostiona Mirjana na povratku prema Zagrebu, a i Savić ... mjesto di panjamo klopu sa ražnja.

Kada postanete iskusniji jahač i pomislite da sve znate ... neki od vas zaboravljaju da smo mi Geronimo škola jahanja upravo to ... škola jahanja i da jahanja kod nas iako su sa puno galopa i dosta žestoka moraju biti prilagođena mogućnostima najslabijih jahača iz grupe. Neposlušnosti i eventualne ispade prilikom jahanja kod nas se kažnjavaju sa mandatnom kaznom 15 kolača od Vinceka iz Zagreba. Prije nego se dođe sa kolačima nema više jahanja. Kazna je do sada dodijeljena jedno cca 5x. Može se reći da nešto nećete raditi ... sada su mi u glavi dvije cure koje su odbile raditi galopske pokrete stojeći na zemlji (dosta sexy pokret ... pa vjerojatno zbog toga) ali obje imaju problema i dan danas sa galopom i nisu ga dobro savladale. Moj savjet vam je da odaberete nekoga da vas nauči jahati a onda da se trudite maximalno i slušate instruktora. Van pameti je plaćati instruktora a ne slušati upute ... iako i to se dešava ... srećom jaaaako rijetko.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok