Čime se hrane konji iz ruke ... gdje i kako?

Čime se hrane konji iz ruke ... gdje i kako?

Konji u prirodi pasu travu, glođu koru sa drveta, beru šipak i šljive i trešnje i svašta. Hrane osim po zimi ima uvijek u izobilju i raste na svakom ćošku. Za hranu konji se ne moraju nešto posebno truditi kao primjerice mesožderi jer trava ne bježi po livadi. Među konjima vlada hijerarhija. Alfa konju je dozvoljeno više nego niže rangiranim konjima i tako redom. Konj sa višim stupnjem hijerarhije često tjera niže rangiranog konja sa mjesta gdje taj pase. I kod konja važi da je susjedova trava uvijek zelenija. Konji zbog izobilja hrane kada je dostupna malo teže kuže koncept nagrađivanja hranom. Volim te pa ću ti dat mrkvicu. Očekivati zahvalnost od konja kojeg hraniš iz ruke poslasticama je dosta riski. Po tom pitanju konji su sličniji curama. Ako želiš osigurati da se prestaneš sviđati curki koja je momentalno još uvijek luda za tobom .. dovoljno je da ju stalno prvi zoveš ili prvi šalješ poruke ... a ako si želiš doista zacementirati nogu koju ćeš dobiti najbolje je da joj počneš kupovati poklone bez neke njene zasluge. Tako ... samo zato što postoji. E isto je i sa konjima. Ako hraniš konja obilno iz ruke konj će prije shvatiti da si ti automat za mrkve nego što će prema tebi razviti ljubav ili ovisnost. I eto nam prilike za priču iz života. Curka se zove Ivana ... kupila je ždrijebe od mene. Ideja je bila da dohranjuje mamu od ždrebeta pa će i ždrijebe bolje napredovati a i Ivana će imati dodatnu priliku za bondanje sa ždrebetom. I tako ... svaki puta kada bi došla Ivana bi donjela ogromnu količinu jabuka mrkvi i svačega. Jednom prilikom dok je iz ruke hranila kobilu po ne znam ti koji put već ... kobila ju je gricnula za rame ... jer izgleda da Ivana nije dovoljno brzo dodavala kobiletini jabuke. Ko što rekoh ... kobile i cure znaju se pokazati stvarno nezahvalne.

Dakle ... da li konja treba hraniti iz ruke. Odgovor je Da ... ali samo ako pa makar i samo kobajagi konj učini nešto dobro i korisno. Na primjer gurneš ga i kažeš mu "Makni" ... konj se doista i makne a ti mu uvališ mrkvu. Konj ako ga se pravilno hrani iz ruke poveže osjećaj mira ugode i zadovoljstva i onoga tko ga hrani. Da rezimiramo ...

Konje je dozvoljeno i poželjno hraniti iz ruke, jer se time povećava povjerenje konja prema osobi koja ga hrani. Postoje međutim neka pravila.

  • Konja hranite tako da ga izdvojite iz grupe daleko od ostalih konja kako bi izbjegli nemire među konjima i njihove međusobne borbe. Tu hranitelj može stradati. 
  • Konje smijete hraniti samo mrkvama ili jabukama, kocke šećera su zabranjene.
  • Dobra navika je da konje hranite uvijek nakon što učine nešto dobro, npr. konj mirno prihvati uzde i za nagradu dobije mrkvu.
  • Konje hranite uvijek sa dlana zajedno stisnutih prstiju, nemojte zaboraviti da konj ne vidi što jede dok hranu uzima u usta.
  • Nikada među konje ne unosite mrkvu u najlonskoj vrećici, prije ulaska među konje posakrivajte mrkvu po đepovima.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok