Ako naučite jahati western stilom da li ćete moći jahati engleski ujahane konje?

Ako naučite jahati western stilom da li ćete moći jahati engleski ujahane konje?

Često pitanje. Odgovor je DA. Englesko i western jahanje, kao i svako drugo jahanje imaju jedan zajednički nazivnik.

Read More

A to je neutralni položaj. Tko god zna održati neutralan položaj za vrijeme jahanja, brzih promjena ritma i smjera znade jahati. Za vrijeme jahanje treba cijelo vrijeme biti neutralan, što će reći ne visiti niti na koju stranu, ne gurati lijevu ili desnu stranu tijela prema naprijed, imati uspravna leđa, ne mahati nogama naprijed nazad i slično.

Engleski stil se puno sporije i teže uči, po mom mišljenju zbog više razloga a držanje stegnutih uzdi cijelo vrijeme jahanja je jedan od jačih razloga zašto je tome tako.

Naime lošiji engleski jahači pod normalno zlorabe uzde i umjesto da ih drže sa par sto grama pritiska oni često vise na njima svom težinom i prečesto se viđa jahanje koje je više nalik skijanju na vodi gdje konjska usta glume gliser a uzde štrik od skijaša na vodi. Čast dobrim engleskim jahačima koji su rijetkost, barem na terenu. Čini se da se dobri engleski jahači više zadržavaju u manježu.

Ako naučite jahati na western način … ne možete se držati uzdama jer western konji tak ne slušaju. Stegni mu uzde, makar i malo i western konj će stat. Ili će počet skakat naokolo ako ga stalno držiš zapetog sa uzdama jer će jadnik pokušat saznat što želiš od njega da mu opet popustiš uzde. Pa će počet sa metodom pokušaja i pogrešaka. Recimo stegneš ga i ne popuštaš … on će … krenut natrag … mahat glavom … počet skakutat na mjestu … sve samo da sazna kaj hoćeš od njega … jer naučen je da kada got ga stežeš uzdama nešto tražiš od njega i kada posluša … naučen je da ga nagradiš popuštanjem pritiska i to u potpunosti. Ameri vele slack.

Dakle jahati western konja na engleski način povezano je sa puno poteškoća. Engleski jahači moraju se naučiti jahati bez oslanjanja na uzde a to im teško pada ... ko i klincu kada mu sa bicikla skineš pomoćne kotače. To pogotovo dolazi do izražaja kada engleski jahači iz manježa izađu na neravni teren.

Jahanje engleski ujahanih konja na western način ide bez problema. Moraš držati uzde sa obje ruke ali možeš u potpunosti popustiti pritisak uzdama, konji to jaaako brzo shvate i za to su zahvalni. Moji jahači koji jašu naokolo jašu često engleski ujahane konje držeći uzde jednom rukom ukoliko ne jašu kao prvi. Pozicije nogu ostaju iste. Odmaknute pete i listovi od konjskih rebara i prsti okrenuti u stranu. Konji iako su naučeni da idu samo dok postoji pritisak listovima uz konjska rebra lako skuže da se nastave kretati nakon što ga bubneš malo po rebrima i odmah oslobodiš pritisak. U stvari engleski ujahani konji se toliko brzo nauče na jahanje bez pritiska uzdi i listova da to uzimam kao dokaz da se kojima više sviđa takav način jahanja. Popuštanje pritisku nakon čega slijedi nagrada u vidu prestanka pritiska je nešto što konji lako shvaćaju.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok