Sipljivost konja prehlade ljudi

Sipljivost konja prehlade ljudi

Sipljivost konja … prehlade … ne samo konja ...

Agresivni plinovi amonijak i metan u kombinaciji sa prašinom i nedovoljno svježeg zraka su jedan dio uzročnika sipljivosti, drugi dio su ne baš do kraja izlječene zarazne virusne prehlade … tj. njihove posljedice.

Konji nisu zečevi, njihovim plućima treba puuuno svježeg zraka. Konji su nastali tako da kuću nikada nisu trebali. Konjički klub Geronimo je jedina škola jahanja čiji konji se drže zajedno preko cijele godine na otvorenom. Klasična staja kod nas ne postoji. Kobile, kastrati, ždrijebad i pastuh … svi na jednoj hrpi … ili 3 hrpe … kako im već odgovara. Prašine međutim ipak ima. Prašina je vezana uz sijeno i zob. Pola godine konji se hrane prašnjavom hranom u jaslama. Naši konji, iz razloga što smo odvojeni … što rijetko sudjelujemo na zajedničkim jahanjima … i što nitko ne jaše s nama kada jašemo po terenu su bili pošteđeni masovne zarazne prehlade koja je poharala štale prošlih godina.

Pošteđeni do prošle godine. Pustio sam frendovog zaliječenog sipljivog pastuha u krdo da ne rikne u klasičnoj štali. Klasična štala je smrt za sipljivog konja. I tako mi je u krdo ušao virus i napravio dar-mar. Do tada koristio sam izreku "zdrav ko konj" i bio sam uvjeren da konja samo treba držati na otvorenom preko cijele godine pa da nemaš nikakvih problema sa prehladama, kolikama i sl. , čak i šepanje zbog klizanja po terenu, što nam se dogodilo nekoliko puta tijeko 10 godina terenskih jahanja, je prošlo samo od sebe za tjedan dana.

No vratimo se kašljanju i sipljivosti. Nakon svih kura liječenja … kada imaš puno konja … za očekivati je da cca 10% konja razvije kronično kašljanje koje onda u godinama koje slijede polako postaje sve gore i gore … I to obično rebne najplemenitije konje ... Ako konje držiš u štali u zatvorenom prostoru.

Kod nas su takvi bili Anan i Rusija i Joly. Anan i Rusija uginuli su prije par zima. Nitko od konja oždrijebljenih na otvorenom nije postao sipljiv ili se prehladio. Inače moji sada pokojni sipljivi konji živjeli su puno duže nego što bi uspjeli da sam ih držao u štali. Također smo ih i jahali. Kako mi je palo na pamet tjerati sipljivog konja na trčanje ? Ovo može možda i vama biti korisno. Radi se o ortodoksnoj metodi liječenja gripe i prehlada. Tu metodu sam kao naznačenu a neopisanu naslutio kroz nekoliko knjiga koje sam čitao. Jedna je "Kako živjeti duže i osjećati se bolje" od Linus Paulinga. On je dvostruki nobelovac, čini me se, iz kemije i mira, druga je knjiga o trčanju gdje se tumači da se za vrijeme trčanja smije disati samo i isključivo kroz nos i vjerojatno par drugih knjiga kojih se više ne sjećam.

Za mnoge metode koje sam prokljuvio i experimentalno dokazao sam na sebi da ne kažem razvio više ne znam odakle potiču, iz kojih sam to knjiga naučio ili naslutio.

No vratimo se gripi i prehladi. Odmah da napomenem da vas ja ne nagovaram na ovakav način liječenja. I ne preuzimam nikakav rizik a niti zasluge za eventualne pozitivne ili negativne posljedice. Ja ću vam opisati što za mene funkcionira. I za par meni bliskih osoba koje se liječe na isti način … na opće zgražanje njihovih najbližih.

Dakle kada me hvata prehlada ili gripa … tko zna razliku ? :) ... čim prije tim bolje ... iako može i kasnije ... treba ...

1 … dnevno bez obzira na težinu prehlađenog, (klinci isključeni) preko dana raspoređeno uzeti 5 - 6 malih nakrcanih žlićica askorbinske kiseline u prahu iliti C vitamina. (najjeftiniji je u DM- marketu).

2 … svaki dan treba 30 minuta BEZ PREKIDA trčati ili voziti sobni orbitrak ili sobni bicikl ili na bilo koji drugi način NEPREKIDNO održavati rad srca na min 150 otkucaja u minuti.

3 … režim BEZ PREKIDA održavati 7 dana.

To je sve … ali … ako prekinete prije 7 dana bilo C vitamin ... bilo trčanje … ili ako se tih dana ne štedite (duga smrzavanja, propuhi i sl.)... oslabit ćete netom ojačani imunološki odgovor vašeg organizma i prehlada će se razbuktat jače nego ranije (razmnožit će se one otpornije bakterije i virusi koje su se još držale na životu) i možda antibiotici budu jedini izlaz. I da odmah riješimo par nebuloza ....

... želučana kiselina je jača od askorbinske kiseline i mega doze askorbinske ne bi smjele (mogle) praviti problema želučanoj stijenci.

... C vitamin je laksativ ... (princeze ... nek preskoče ovaj odlomak) prdeži i sraćke su normalna nuspojava ako malo pretjeraš sa C vitaminom ... srećom vaš nos je za vrijeme prehlade uglavnom začepljen ... možda je to djelomice razlog zgražanja vaših najmilijih nad metodom liječenja prehlade i gripe koju ste eventualno odabrali.

Što me podsjetilo na vic ... dođe bakica kod doktora i kaže ... stalno prdim iako ništa se ne čuje i nema apsolutno nikakvog popratnog mirisa ... da ne velim smrada. Doktor ju pregleda ... , dadne joj neke tablete i naruči ju za idući petak. Idućeg petka bakica, sva ozarena, dođe i kaže ... hvala doktore, puno mi je bolje ... potpuno sam zdrava i ništa više ne prdim. A doktor kaže ... Ok sredili smo vam probavu ajmo se sada pozabaviti sa sluhom i njuhom ...

Izgleda da i Anan zbog kolike tolike aktivnosti tjedno tone znatno sporije nego bi potonuo bez te aktivnosti. A sipljivi konji tonu bez obzira na sve, (svi mi polako tonemo) jedino možemo utjecati na brzinu propadanja. Ali kao što vele "Živjeti je jako opasno - tko živi taj i umire" … svim živim bićima otkucava sat samo što neki znaju od čega će umrijeti i znaju da neće živjeti idućih 20 godina. I za kraj … kad smo već kod poslovica …

WC je strašno mjesto … tam su se i najhrabriji usrali …

:))

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok