Što od opreme za jahanje trebate kupiti.

Što od opreme za jahanje trebate kupiti.

Elem ...

Kaciga za jahanje ... to vam je nešto kao donje rublje ... dolazi u kontakt sa licem, uz današnje cijene koštanja u Decatlonu od cca 150 kn doista je bez veze da svako nema svoju kacigu. Ja kada jašem uvijek na glavu stavim prvo majicu pa onda kacigu ... na taj način po ljeti mi se ne moči kaciga od znoja a i majica pomaže u zaštiti od sunca, Po zimi grije glavu vrat i ramena ... a i ne izgleda loše, naročito na meni koji brijem glavu.

Čepse ... to je navlaka za listove koja čuva listove od struganja i štipanja uzengijskih remena ... u Decatlonu i nisu baš nešto ... kupite čim više čepse ... da štite i koljeno.

Hlače ... mogu biti jahače ali većina nas jaše u trapericama. Zabranjeno je jahanje u trenirkama ili tajicama ili u bilo čemu što je jaako rastezljivo.

Majica za jahanje ... u početku obavezno mora biti jako uska i uz tijelo. Na taj način jasno se vide leđa i prsa što je ne samo zanimljivo nama sa strane već i omogućava jasno sagledavanje da li školarac mrda kičmom što je strogo zabranjeno. Po hladnijem vremenu obucite nekoliko majica s tim da ona najuža bude na vrhu i stegne tijelo školarca.

Cipele ... klasična teorija glasi da za jahanje treba obući čižme sa petom od 2 cm. Razlog je kao ... da će vas ta petica od 2 cm sačuvati od propadanja noge kroz uzengiju prilikom pada sa konja. Ako padnete sa konja a noga vam ostane zakačena za uzengiju onda ste vrlo vjerojatno nadrapali. Pod nadrapali mislim na jako nadrapali. Jer prirodna konjska reakcija je da pobjegne od situacije koja ga plaši. Iako naši konji su to propustli nekoliko puta napraviti ali nikad ne znaš. Ta situacija je moj osobni najveći horor scenario u vezi sa konjima. Toliko me je frka da bi se tako nešto moglo dogoditi mojim jahačima ili meni da sam išao na sigurno. Nakupovao sam Podijum sedla od kojih većina ima zaštitnu košaru protiv propadanja noge kroz uzengiju. Vremenom se pojavila ideja da u klubu imamo puno raznih vrsta sedala od kojih na neka niti ne možete staviti takve uzengije plus skužio sam da extremno spuštena peta u svim režimima jahanja sama od sebe rješava taj problem. Ipak i dalje najveći broj sedala ima zaštitne košarice. Dakle na nogama je najbolje da imate tu obuću sa peticom od 2 cm, ali možete obući i tenisice. U 13 godina ali baš nikada se tenisice nisu pokazale kao uzrok problema.

Rukavice ... po zimi se bez njih ne može ... kožne imaju bolje trenje filcane bolje griju ... neke curke nose ih i preko ljeta da spriječe žuljeve.

Naočale ... uzmite si zaštitne naočale za zaštitu od blata kojeg prilikom galopa u zrak bacaju konji koji galopiraju ispred vas.

Konja sedlo podsedlicu i uzde ne morate kupiti ... to mi imamo.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok