Da li je jahanje konja avanturistički sport

Da li je jahanje konja avanturistički sport

Jahanje diže nivo adrenalina u krvi. U početku....

Usput ova fotka nije snimljena sa drveta. Radi se o najvećoj strmini po kojoj sam se ikada spusti sa konjem. Tolko je bilo strmo da smo morali sići sa konja. A put su bile glatke kamene ploče prekrivene lišćem .... uuuuu spukiiiiiii .... :) , no da se vratimo na temu. Naravno da vas je frka kada po prvi puta sjednete na konja i on krene kasom. Od vas se traži da vladate sobom i svojim tijelom, da budete u harmoniji sa konjskim kretanjem i da prisilite živo biće od pola tone da vas sluša. Konj nije skuter. On je sličniji današnjim Toyotama, sam ubrzava, sam koči i skreće bez razloga, e da i neće stati ni za živu glavu. Međutim konji to ne rade svima, već samo onima koji pokazuju manjak odlučnosti.

Jahanje konja je super način da se riješite straha, točnije straha bez razloga. Ako uspješno riješite strah od jahanja onda ćete uspjeti pobijediti i druge strahove u životu. Ako jedan strah riješite tako da ga gurnete pod tepih onda se obično kao gljive poslije kiše javljaju razni drugi strahovi. Strahovi i brige su vrlo česti kod ljudi. Strahovi nas sputavaju i ne daju nam da živimo u skladu sa našim potencijalima. Jahanje je naročito korisno za ženski dio populacije. To je zato jer je buling u vrtićima i školama više izražen kod dječaka nego kod djevojčica. Za djevojčice je siiilno korisno da cijelom svijetu i sebi pokažu da mogu izaći na kraj sa konjem od 500 kg i njegovim fix idejama. Za razvoj sigurnosti i odnosa prema napetim situacijama u svakodnevnom životu. Ako djevojčica nauči i shvati da može vladati životinjom od 500 kg, da ju može kontra njene volje natjerati preko potoka ili u lokvu tada će ona steći sigurnost potrebnu da izađe na kraj sa dečkom ili šefom koji ima 90 kg težine.

Jahanje konja je vrlo složen sport. Konjem se krećete po divljem terenu koji može u sebi sakrivati rupe i razne prepreke. Stanje na terenu po kojem jašete mijenja se sa obzirom na vlagu. Sile koje se javljaju i djeluju na jahača spadaju među najjače sile što ih čovjek može izdržati. 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok