Tehnike jahanja ... njihov razvoj ... greške i stranputice

Tehnike jahanja ... njihov razvoj ... greške i stranputice

Upravo je završio sat škole jahanja. Radni naziv sata - "Dovest stare Geronimo jahače u (vremenom zagubljene) striktne školske pozicije jahanja". Objekt usavršavanja …

... naša baka Lidač koja jaše godinama … povremeno i nizbrdo galopom po šumi što tjera i neke profi jahače na odustajanje zbog "nedostatka hrabrosti".

Tijekom godina jahanja kod mene a i naokolo Lidač je razvio svoj stil dosta udaljen od sigurnih školskih pozicija. Vratili smo se u manjež i ispočetka počeli peglati detalje. Učenje jahanja je jedna zanimacija koja nikada neće biti završena. To vrijedi za jahača ali i za učitelja jahanja i tehnike učenja koje upotrebljava.

Inače … prilikom jahanja i učenja uvijek ja prvi prođem i isprobam put ili tehniku. Nikada ne znaš što se može dogoditi. Svega nekoliko puta u 10 g dogodilo mi se da sam ili zbog situacije ili zbog nedovoljno promišljanja ili zbog žara da se nešto bolje nauči, probao nešto sa učenikom a da nisam to sam prvo isprobao ili prošao.

Lidač je nanovo učila osnove kasa jer je vremenom počela kasati više "po engleski" naginjući se prema naprijed kod podizanja. Ja već neko vrijeme maštam o tome da jahačima priredim realne situacije i ispite. I tako mi je kod Lidača pala "briljantna" ideja na pamet.

Kroz rukave jakne provukao sam lonžu i položio ju na pod ispred konja. Jedan kraj bio je zavezan za stup ... a drugi u mojoj ruci ... . Ideja je bila da natjeramo konja na naglije zaustavljanje prilikom kasa, sličnije realnom zaustavljanju u šumi tako da iznenada zategnem špagu i dignem jaknu u zrak. Do sada to smo radili tako da smo skakali pred konja prilikom kasa … ako bi školarac vodio prsima prilikom konjskog zaustavljanja gubio bi ravnotežu prema naprijed. Što bi mu zorno pokazalo zašto kasamo na način da vodimo kukovima a ne prsima. Goldy se je već navikao na prepade te vrste i … i tako je meni pala na pamet "briljantna" ideja sa jaknom koja se iznenada diže u zrak ispred konja u kasu. Sad znate kakve terene prolazimo pod normalno sa konjima po šumi kad mi je pala takva glupost na pamet. U stvari ideja je dobra i mislim ju razviti ubuduće. Glupo je bilo probati tu ideju na učeniku, pa makar se radilo i o Lidaču a naročito glupo je bilo probati to sa Goldijem koji je brz kao munja i plah kao zec iliti konj.

Za one od vas koji vole "umakat" i imate četvrt kruha pri ruci … Goldy se nije samo naglo zaustavio već je zbrisao prema natrag … naglo i brzo … i Lidač je pao. Nije bila u školskim pozicijama. Naravno da sam odmah učinio ono što sam trebao učiniti ranije - sam isprobati primjenljivost nove ideje. Meni je Goldy izveo isti manevar ... ja sam ostao u sedlu. Ipak ... ubuduće za slične manevre upotrijebit ćemo "mrtvog" konja.

:/

Srećom pa se radi o izuzetno žilavoj bakici koja je kak je opala skoro istog trenutka i odskočila … nije čudo da profi jahači nemaju dovoljno hrabrosti jahati iza nje …

:D

Za duševne boli … a i fizičke koji će se pojaviti čim se ohladi, ali najviše za promicanje novih tehnika učenja jahanja u konjičkom klubu Geronimo … Lidač je nagrađena sa malim znakom pažnje. A i ovaj članak je priznanje našoj baki koja me nije … kad je čula za moju "briljantnu" ideju odmah poslala nekam … da sad ne budem prost. Vi novi .. koji razmišljate o upisu u Geronimo školu jahanja ... kod skretanja za Peneziće vam je zadnja šansa da produžite ravno.

:))

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok