Jahanje bez sedla

Jahanje bez sedla

Današnji cilj. U jednom danu osposobiti muža i ženu (tridesetih godina starosti) da jašu po šumi i livadama ... kasom i galopom ... da se spuštaju i penju konjem po strminama .... i da preskoče koji potok

... evo vratili smo se sa jahanja ... upravo su otišli autom ... ne u pravcu traumatološke bolnice u Draškovićevoj, kako su neki od vas pomislili ... već doma ... za Prijedor u Bosni i Hercegovini. Kažu 2 sata vožnje dobrim autom. Ako na granici ne bude gužve. I tako svaki tjedan.

Jahali su bez pravog sedla sa stremenima ... onak na indijanski. Naši konji su mješavina konja vruće krvi ... arapa, angloarapa i akhaltekinaca. Takvim ... neki ih zovu trkaćim konjima ... građa je jaako koščata ... za jahanje takvih konja bez sedla potrebna je velika doza mazohizma. Zato smo mi nabavili specijalne jahače "podsedlice" iliti sedla ... za spas naših stražnjica i konjskih leđa. Vjerojatno najbolje koje postoje ... od hrapave kože iz Amerike. Iskustva su tako dobra da planiramo idući puta ponoviti gore opisano jahanje sa slijepim dečkom ... koji nikada prije nije sjeo na konja.

Jahanje na baretek sedlima bez stremena od hrapave kože ... u kombinaciji sa dobro dresiranim konjima koji se drže van štale preko cijele godine otvara novu dimenziju u brzinskom savladavanju umijeća jahanja. Učenje jahanja bez sedla sa stremenima postaje toliko brzo i toliko je sigurno (jahanje konja nikada nije bezopasno) da me je strah da ljudi kasnije neće htjeti ulagati trud potreban da bi se naučilo jahati sa sedlom. Neutralni položaj jahača na konju uči se brzo i lako ... jer bilo koji drugi položaj dovodi do nesigurnosti i mogućeg pada. Hrapava koža podsedlice za jahanje iliti riding pada toliko se lijepi za traperice da prašta većinu početničkih grešaka ... i stvarno je teško pasti sa konja ... a ako se i desi pad ... on je zbog niskog profila "sedla" elegantan i nije nespretan. Jahač ima mogućnost lako i spretno skliznuti iz riding pada ... iako "skliznuti" nije prava riječ uzevši u obzir koliko se hrapava koža podsedlice "lijepi" za traperice. Na kraju nekoliko napomena za vas koji motivirani ovim člankom i našim pozitivnim iskustvima odlučite sami eksperimentirati sa jahanjem na podsedlicama na svojim ... nadajmo se ... dobro ujahanim konjima. Prije svakog okreta ... promijene smjera MORATE okrenuti prsa čim više u pravcu skretanja ... , za sjedeći kas morate imati opušteno tijelo da ne odskačete od sedla ... , kad se držite listovima, a ne treba se držati uvijek ... držite sa za kolan. Možete jahati i samo na podsedlici ili dvije ... tako da spojite 2 uzengijska remena za kolan i sa time kompletno obuhvatite konja iza grebena i dobro stegnete. Na velikim uzbrdicama se pokušajte držati nogama ... ako ne ide uhvatite se rukom za konjsku grivu. VAŽNA NAPOMENA kod jaaako strmih uzbrdica niti u kojem slučaju ne smijete povlačiti uzde ... jer postoji opasnost da konju dignete glavu i narušite mu ravnotežu što može rezultirati time da se konj prednjim nogama odljepi od uzbrdice i padne na leđa nizbrdo. Ako se odlučite na eksperimentiranja pošaljite nam svoja iskustva u obliku članka .... možda ih objavimo da i drugi imaju koristi od vaših saznanja.

A sada malo novijih informacija ... od gornjeg događaja prošle su silne godine ... danas na svakom terenskom jahanju jedno kraće vrijeme jašemo bez sedla samo sa uzdama ... istina samo hodom. Naime konje držimo na 100+ Ha velikom pašnjaku i kada ih nađemo negdje u zabiti pašnjaka jašemo ih gole do mjesta gdje ćemo ih sedlati.  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok