Strah od konja i kako da jahanje konja postane ugodan doživljaj ?

Strah od konja i kako da jahanje konja postane ugodan doživljaj ?

Ti bokca ... ja vam dođem ko neki psiholog koji vas rješava strahova. I to dobar dio ljudi koji dođu u moju školu jahanja. Strah je gadan osjećaj. Ispočetka. Kasnije ako ga uspiješ pobijediti počne ti nedostajati. U početku strah nas koči. Sputava nas do mjere da nam nikakvo spasonosno riješenje ne pada na pamet, dok u zbilji oko nas sve vrvi od mogućih rješenja samo što ih zbog straha ne vidimo. Strah se može riješiti samo na jedan način. Opetovanom izlaganju situacijama koje u nama izazivaju osjećaj straha. Najteže je prvi put. Drugi put već postoji pozitivno iskustvo od prvog puta pa ti bude lakše. Strah se može pobijediti znanjem. Prije jahanja "strašnih" situacija ja vam uvijek teoretski objasnim kako i zašto se što radi i u čemu se nalaze doista opasne radnje koje ne smiješ raditi. Na primjer spuštanje nizbrdo sa ili bez klizanja. Savladavanje strmih nizbrdica sa konjem se mora raditi tako da konj ide najstrmijom linijom naglavačke nizbrdo. Nikako ne smiješ konju dati da nizbrdo ide pod nekim kutom .. recimo koso nizbrdo pod kutom od 45stupnjeva. To je stoga što se konj može početi klizati prednjim ili stražnjim krajem i pritom rotirati na nizbrdici što je potencijalno jako opasno i za konja i za jahača. Ako nizbrdo ideš naglavačke najstrmijom linijom konj će se eventualno početi klizati ali bez rotacije ... a takva klizanja se u Geronimo školi jahanja nalaze repertoaru školskih tehnika. Znači mi namjerno tražimo situacije gdje se koniima jako skliže ne bi li tečajci naučili tehniku sklizanja nizbrdo. Sa svakim uspješno izvedenim manevrom strah postaje sve manji a povjerenje u sebe i vlastite sposobnosti sve jače. Dok jednog lijepog dana sa sjetom u očima počneš razmišljati o danu kada si se prvi puta sklizala sa konjem nizbrdo ... jer tada si bila puna adrenalina i stvarno budna.

Ima jedan štos kojim se možeš osloboditi okova straha. Strah je usko i neraskidivo vezan sa disanjem. Kontroliranjem disanja kontrolira se i strah. Strah i ubrzano disanje dva su kraja jednog štapa i neraskidivo su vezani. Ako povećaš strah ubrzava se disanje. Ako kontrolirano usporiš disanje smanjuje se strah. Ja sam to prvi puta primjenio kada sam snimao emisiju u živo. U Radio Velika Gorica u doktora Rubalu imao sam live emisiju sa kontaktom sa slušateljima. Da ne duljim .. usrao sam se ko grlica ... od straha i treme. Pobjegao sam glavom bez obzira sa srcem visoko u grlu. Potom sam imao kratku epizodu učenja Aikida gdje su me dečki učili tehnikama disanja. Oboružan novim znanjima pojavio sam se u radio Samoboru i da sam sebe natjeram na akciju uplatio sam cijeli mjesec live emisija sa slušateljicama ... Na početku prve emisije opet sam se usrao kao grlica ... ali sam sam sebe natjerao na kontrolirano mirno i duboko disanje ... Da ne duljim ... Rasturio sam emisije ... potpuno opušten toliko sam dobro kenjo da sam pol Samobora obukao u zavjese i postigao veliki poslovni uspjeh. Ali nalviše me radovao osobni uspjeh ... uspio sam se riješiti straha do te mjere da sam kasnije snimio hrpu sudnica na RTLu i nekih kuharskih reality serija i svašta nešto. Neki dan rješavao sam kliničke testove ličnosti ... onak iz zeke ... i dobio da sam osoba sa nedostatkom strahova ... kao nenormalno se malo bojim. I to ja koji sam podvijena repa zbrisao iz Radia Velika Gorica. :) Isto može postići bilo tko. Samo mora kod mene upisati školu jahanja. I ne zbrisati prije nego ispuca sve satove. :) Evo ja svečano obećajem ... zdušno i sa voljom silit ću vas i izlagati situacijama koje mislite da niste sposobni riješiti niti se upustiti u njih.

Pobjeć od strah, npr. prestat se baviti konjima i jahanjem ... isto je jedno od mogućih rješenja. Jel tako? A zašto bi se netko izlagao strahovima vezanim za jahanje konja? Ko da nam je znanje jahanja konja danas nezaobilazno ... kaj ne? Al friška figa ... pobjeći od aktivnosti koje se bojite nije rješenje ...  jer se strah javi na drugim područjima. POčnete se bojati i pretjerano brinuti za djecu ... ili vas bude strah sukoba sa drugim ljudima i svašta. Ako pobijedite strah od konja pobijedit ćete i strah na drugim područjima. Tko izađe na kraj sa plahih pola tone mišića ispod svoje guzice taj kasnije izlazi na kraj i sa ljudima. Neš ti frajera ... nema ni 120 kila ...

:))

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok