Vlastiti konj za jahanje

Vlastiti konj za jahanje

Vjerojatno ne postoji jahač koji ne mašta o vlastito konju. Konju koji trči sa pašnjaka direktno k vama čim vas opazi, jer zna da za njega vi i jedino vi uvijek imate mrkve u đepu...

Ajmo sad malo o psihologiji konja, tek toliko da dobijete dojam o tome što vas čeka na tom putu koji se zove "imam vlastitog konja". Kada konje kao ja držite slobodne preko cijele godine (da da :) ) onda skužite što je konjima bitno i čime se bave preko dana. Konje najviše zanima hrana (jedu 16 sati dnevno), onda ih zanima sex, na vašu sreću samo jednom godišnje :)) , onda im je silno bitna hijerarhija. Za prosjećnog konja jako je bitno da se skloni jačem od sebe i da maltra slabije od sebe. Konji imaju svoje prijatelje i svoje neprijatelje. I stalno nastoje popraviti svoju hijerarhijsku poziciju. Konji to rade i sa ljudima i sa jahačima. Ako propustite skandalom odgovoriti na konjske pokušaje da se nametne kao hijerarhijski jači, vrlo brzo bajka postaje pakao. Ženski svijet dijeli jednu kolektivnu iluziju koja kaže - ako ću ja svog konja paziti i maziti, i hraniti ga mrkvama i jako ću ga voljeti i kupat ću ga svaki dan mirisnim šamponima i slične gluposti, onda će on mene paziti i voljeti i nositi na leđima. Baš. Istina je slijedeća. Ako kao najprgavija osoba na svijetu samo čekate priliku da konj "zgriješ" kako bi dobili opravdanje da ga maltrate,( npr. u jahanju konju dadete jasan znak da prođe kroz lokvu a konj ju zaobiđe tada ga trebate ne jednom već tri put natjerat kroz lokvu i još po mogućnosti natjerat ga da stoji u toj lokvi i nesmije sam bez komande van izaći) onda će vas konj priznavati kao jačeg i slušati vas bespogovorno.

Loša strana medalje bavljenja sa konjima je da ih na sve morate prisiliti, dobra strana medalje je da ih na sve možete prisliti. Slabom (liberalnom, psihički mekanom) jahaču konj neće htjeti proć kroz lokvu, isti konj bi sa jakim jahačem skočio sa nebodera nakon što su i on i jahač pogledali preko ruba ograde koliko je daleko do zemlje. Zato čarobna formula glasi prvo ga treba prisiliti i maltrati za svaki pokušaj izdizanja a kada bude dobar i poslušan tek onda ga je dopušteno nagrađivati mrkvama ili jabukama jer svak konj je prije svega žderonja, iako i masaža daje jako dobre rezultate.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok